Events

V obraze / Juraj Rattaj: HotDock Project Space (2010-2022) + hosť Jakub Užovič

Srdečne pozývame na ďalšiu prednášku z cyklu „V obraze”, ktorý Vás prevedie všetkými potrebnými informáciami zo sveta súčasného umenia. Podujatie sa uskutoční naživo v priestoroch galérie a zároveň aj z pohodlia Vášho domova prostredníctvom live streamu cez náš facebookový účet a instagramový účet.

Vstup voľný

22. 6. 2022 o 18:00 – Run it like an artist. Juraj Rattaj: HotDock Project Space (2010-2022) +hosť Jakub Užovič

Moderuje: Jana Babušiaková

Run it like an artist.
Umelcami vedené galérie, tzv. (artist run spaces) sa v svete zaradili medzi rešpektované súčasti umeleckého poľa. Aké motívy a pohnútky vedú umelcov, aby zakladali vlastné priestory, prezentujúce súčasné umenie? V súvislosti s prelínaním pozície aktívneho tvorcu a sa možno pýtať, aké sú možnosti a špecifiká takto vedených výstavných priestorov s dôrazom na domáce podmienky a aké možnosti dokážu tieto spôsoby prezentácie ponúknuť nastupujúcej generácii vizuálnych umelcov a umelkýň. A čo môže byť dôvodom zániku? O tomto všetkom bude reč na príklade a príbehu HotDock Project Space, umelcami vedenej galérie, ktorá počas svojho pôsobenia v rokoch 2010 až 2022 vystriedala niekoľko adries a nadviazala spolupráce na slovenskej a medzinárodnej umeleckej scéne.

Juraj Rattaj absolvoval ateliér Socha v 3D virtuálnom priestore a architektúre na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave pod vedením prof. Patrika Kovačovského. Počas štúdia sa zúčastnil internej dvoj-semestrálnej stáže na Katedre intermédií u prof. Ilony Németh. Absolvoval štúdiá v Prahe, či už počas stáže u prof. Kurta Gebauera, alebo počas ročného štúdia v ateliéri Intermediálnej konfrontácie u prof. Jiřího Davida na Umprum. Počas doktorandského štúdia absolvoval pracovnú stáž na ČVUT v Prahe. Zamýšľa sa nad možnosťou socializovať techniku pomocou umenia, v súčasnosti sa venuje problému kolonizovanej prírody a snaží sa prehodnocovať naše nazeranie na tento problém.
Od roku 2010 do roku 2022 spravoval artist-run galériu HotDock, ktorá bola zameraná na krátke prezentácie začínajúcich mladých autorov, kde zorganizoval viac ako stopäťdesiat výstav. V súčasnosti žije a tvorí v Bratislave, momentálne pôsobí ako doktorand na VŠVU.
 —————–
Grafika: Dominika Bolgáčová
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.